Opmerking van de heer Jaap Sepers m.b.t. het neerstorten van de Lancaster bommenwerper op 22 juni '44:

Anton Jan Baggerman zal niet geweten hebben dat de Engelsen 's nachts bombardeerden en de Amerikanen overdag met hun flying fortress ofwel B17's.

Op 22 juni '44 richting Rossum, bij de "Doornenpol" (1 km ten ZW van Heerewaarden) stort er een Lancaster III LM570 106, van 1e piloot K.G. Bellingham, neer en ontploft terstond.

De omgekomen bemanningsleden waren:  De Lancasters waren Engelse viermotorige bommenwerpers, zoals op de afbeelding, daarnaast de crash locatie.
De Lancaster kwam neer naast de huidige van Heemstraweg, ter hoogte van de afslag naar de Waalbandijk.

 

Klaas Pluim uit Heerewaarden verloor door de crash drie koeien, een van de bemanningsleden was met zijn hoofd op de kop van een koe terechtgekomen, gevolg: twee verbrijzelde schedels. Doordat de bommenwerper met volle bommenlast crashte lagen er overal lichaamsdelen.

Een van de bemanningsleden is nog  gesprongen en achter de dijk in de put terechtgekomen en verdronken waar Gijs van Son,  staartschutter C.E.  Scott bij het lichten van de fuiken gevonden heeft. C.E.  Scott is in Heerewaarden begraven en na 1945 overgebracht naar de Canadese begraafplaats in Groesbeek. Secretaris W. PIuim heeft nog jaren contact met deze familie gehad en ze bezochten elkaar regelmatig. De andere bemanningsleden zijn naar Jonkerbos, een Engelse militaire begraafplaats in Nijmegen overgebracht.

Inmiddels is er een plaquette, bij uitvaart centrum "de Gaarde" in Heerewaarden die herinnert aan de omgekomen bemanningsleden.